12 Nisan 2007 Perşembe

Greg Mankiw'den Optimal Vergileme Uzerine

Greg Mankiw's Blog: Frank needs to read more widely

greg mankiw blogunda yuksek gelirli bireylere uygulanan marjinal vergi oranlarinin dusurulmesi icin teorik ya da ampirik bir delil olmadigini savunan ny times yazarina iktisat literaturunu daha dikkatli takip etmesini oneriyor. ingilizce bilmeyenler uzulmesinler, eksi iktisat'ta bu konuda turkce bilgi mevcut. adimiz mankiw olmayabilir, ama biz de literaturu az bucuk takip ediyoruz.

aslinda Mankiw'in soyledigi sadece yuksek gelirlilere uygulanan yuksek verginin, en nitelikli calisanlari daha az calismaya tesvik edebilecegi. basit bir isci ya da memur gecinmek icin vergiler yuksek dahi olsa calismak zorundadir. ama bir genel mudur, ust duzey yonetici, deneyimli bir muhendis, avukat, doktor; kisaca ekonominin en cok kazanan (ve ayni zamanda en uretken) calisanlari vergiler cok yukselirse eskisi kadar cok calismayabilirler. doktor hastaneyi birakir, muhayenehanesine haftada iki defa ugrar; bankaci trakya'da ufak bir ciftlik alip erken emekli olur; muhendis web sitesi dizayni, ufak tefek projeler vs. ile mesgul olup kalan zamaninda golf oynar falan. yani bilgi ve becerileri sayesinde fazla calismadan da gecinebilecek insanlarla, belirli birikimi olan insanlarin ne kadar calisacaklari vergilerden etkilenir. basta dusuk nitelikli calisanlar olmak uzere, tum toplumun refahi bu nitelikli insanlarin calismasina bagli oldugu icin, bu gruptaki insanlari calismaya tesvik etmek onemlidir. bu yuzden cok kazaniyorlar diye onlara cok yuksek vergi koymak akilci olmayabilir.

Mankiw gazeteciye bunu gosteriyor. ancak Mankiw'in sozlerinden amerika'da ya da baska bir yerde yuksek gelir grubu fazla vergilendiriliyor anlami cikmaz. burada onemli olan vergilerin optimal duzeyde olmasidir. gecen hafta dinledigim bir seminerde, kamusal iktisadin onde gelen iktisatcilarindan biri amerika'da yuksek gelir grubuna uygulanan vergilerin optimal seviyeden daha dusuk oldugunu belirtmisti. kimbilir turkiye'de nasildir? bakmak lazim.

3 yorum:

Kadir dedi ki...

Merhaba, blogunuza henuz rastgeldim ve bakinirken gozum bu yaziya takildi. Bir kac sey soylemeden edemedim. Ekonomi konusunda Turkce yazmayi zor buldugum icin dusuncelerimi ingilizce ifade edecegim.

What I do not understand is that all this argument on marginal taxation issue seems to be constructed on the basis of the assumption that, as you put it, the highest income earners in an economy are also the most productive.

Mankiw's argument is probably accurate to the extent where only skilled and unskilled labourers are concerned. However, considering that the highest income earners are usually the ones that introduce capital into production rather than labour, the economic theoretical results on negative marginal tax in order to maximise efficiency with fully utilised productive force will not be particularly applicable in this argument due to capital being already fully utilised at the margin in general equilibrium and an increase in the tax having very little effect on this.

I suppose this might be the reason why Saez (Mankiw refers to Saez in his article), who advocates lower marginal rates at higher income levels, recently recommended raising the top marginal rate in the UK from 40% to 46.5% for individuals earning over £60,000.

By the way, you seem to be referring to company managers, solicitors, doctors, engineers etc as the high income earners. But they are not the people which R Frank and G Mankiw are talking about. If they were the highest income earners (which may be the case in certain sectors of a less developed capitalist system) then the argument would be a simpler one.

ekşi iktisat dedi ki...

katkiniz icin tesekkur ederim. bu kucuk bir blog; burada cok sayida ve kapsamli yazilar yazma imkanim yok. bu yuzden boyle kaliteli yorumlar burayi zenginlestirecektir.

sizin de soylediginiz gibi ben bu yazida Mankiw'in degindigi noktalari aktarirken nitelikli calisanlarin emek arzina odaklandim. yuksek gelir sahiplerinin uretime emekten ziyade sermaye koymasi daha farkli ve gecerli olabilecek bir arguman. ama burada Mankiw'in yuksek gelir grubunu vergilendirmeyelim diye bir tez ortaya koymak gibi bir amaci yok zaten. Mankiw sadece literaturde bu tur tezlerin de destekcisi olabilecek calismalarin bolca bulundugunu soyluyor. buna karsi sizin dile getirdiginiz gibi karsi tezler de ileri surmek mumkun tabii.

son olarak, Mankiw ve Frank'in bahsini ettikleri en ust gelir grubundaki calisanlar. yani orta-ust gelir grubundaki siradan doktor ya da muhendisler degil elbette Frank'in hedef aldiklari. ama bu gruptaki nitelikli calisanlar da ust gelir grubuna girebilirler. az once wikipedia'dan baktim, amerika'da en ust %0.1'lik gelir grubunun esik hanehalki geliri $1.6 milyon dolarmis. buna gore Frank'i bilmem ama muhtemelen Mankiw bu gruba girebilir. daha dusuk gelir gruplarinin emek arzinin vergilere karsi hassasiyeti daha dusuk olacaktir. ama sonucta yuksek vergilerin calisanlarin calisma istegini kirabilecegi uzerine de genis bir literatur var.

Kadir dedi ki...

Kucuk bir blog diyorsunuz ama su ana kadar gordugum turkce yazilmis ekonomi bloglari arasinda, okunabilirlik acisindan en kaydadeger olani bu blog.