1 Nisan 2007 Pazar

İşletme ile İktisat Arasındaki Fark

tercih yapma asamasindaki genc icin yeri geldiginde ceyrek nete kadar inebilen bir farktir. ama isin asli isletmeci direksiyondaki sofor gibidir; her bir isletmeci farkli tipte, buyuklukte ve ozellikteki bir araci turlu hava ve yol sartlarinda gidecegi yere goturmeye calisir. iktisatci ise yeri geldiginde araclara ceza kesen trafik polisi, trafik problemlerini cozmek icin projeler gelistiren karayollari ya da buyuksehir belediyesi, surucunun yaninda oturup ahkam kesen adam, yoldan gecen 35 plakali arabalari sayan cocuk gibi cesitli roller ustlenebilir. bilmem aciklayici oldu mu?

3 yorum:

murat dedi ki...

çok güzel bir yorum yapmıssınız tebrik ederim

murat dedi ki...

işletmeci çalışma alanları ne olabilr siz olsanız işletmemi iktisatmı tercih edersiniz yorumlarınıuz bekliyorum.

ekşi iktisat dedi ki...

ben tercihimi uzun zaman once yaptim. tercihimden de memnunum. isletme ve iktisat turkiye'de beraber aniliyorlar. bunun sebebi, iktisat ogrencilerinin onemli bolumu bu bolume bir universite diplomasi almak icin giriyorlar; iktisatci olmak icin degil. isletme ogrencileri de ayni durumda. hal boyle olunca, ozel sektorde ya da devlette memuriyet kovalayan gencler icin ne okuduklarinin bir onemi kalmiyor. oysa ki isletme de iktisat da cok farkli branslar; ve iki brans da basari icin okul bitirmeye calismaktan fazlasini gerektiriyor.

isletmecinin hedefi, bence, ileride iyi bir yonetici olmaya calismak olmali. en azindan ben isletmeci olsam buna calisirdim. bunun icin isletmecinin sosyal yonu kuvvetli ve insan iliskileri iyi olmali; isletmeci sorunlara pratik ve hizli cozumler uretebilmeli, baskalarini ikna edebilmeli, sorumluluk alabilmeli; ve isletmecinin bunlar gibi turlu yoneticilik vasiflari olmali. bunlar olduktan sonra, isletmeci her sektorde ve idari pozisyonda basariyla calisabilir. tabii bu vasiflar da buyuk olcude okul disinda kazanildigi icin, iyi bir isletmeci olmakla universitede isletme okumak arasinda bagin cok da kuvvetli olmadigini soyleyebiliriz.