11 Mart 2007 Pazar

Yeni Kurumsal İktisat - New Institutional Economics

Kurumsalcılar daha sola yakınken, yeni kurumsalcılar ise açıkça sağa yakınlardır.


(Yeni Kurumsal İktisat) firmalar, ticaret odalari, isci sendikalari, devlet kurumlari, cemaatler gibi ekonomik, sosyal ve siyasal kurumlarin ekonomik iliskiler uzerinde etkili oldugunu savunan, politik ekonomi ve hukukla yakindan iliskili, neo-klasik teorinin bosluklarini dolduran bir iktisat anlayisidir. islem maliyetleri, mulkiyet haklari, sosyal sermaye, rant kollama, kamu tercihi, anayasal iktisat gibi pek cok farkli konuda yapilan calismalari kapsar. ronald coase, oliver williamson ve douglass north en onde gelen temsilcileridir. ayrica buchanan ve hayek de toplumsal kurumlar ve kurallara iliskin calismalariyla yeni kurumsal iktisat icerisinde degerlendirilmektedirler.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

verilen bilgide kısmi yanlışlıklar olduğunu söylemek gerekiyor. yeni kurumcu iktisat'ın bahsettiği kurumlar aslında aslında ideoloji, piyasa, kültürel özellikler, dini inançlar gibi daha "grand" yapılar. açıklamada verilen kurumlar ise North'un bizzat kuruluş dediği yapıları oluşturuyor.
North'a göre kurum-kuruluş ilişkisini açıklamanın en kolay yolu oyundan örnek vermek. kurumlar oyunun kurallarını oluştururken (mesela protestan inançtaki zenginliğin olumsuzlanmayışı ya da başka dini motifler) kuruluşlar (firmalar, iktisadi bireyler, devlet teşekkülleri, bankalar vs.)oyuncuları oluşturuyorlar.
çizgi ince de olsa tanımı etkiliyor ve yeni kurumcuları sosyolojik yaklaşan bir ekol gibi tanıtıyor. oysa bunlar da liberal ve sosyolojiyle ilişkileri iktisadi büyüme çerçevesiyle sınırlı...

ekşi iktisat dedi ki...

aciklamaniz icin tesekkurler.