1 Nisan 2007 Pazar

İÜ Yemekhanesinin Özelleştirilmesi

orta ve dusuk gelir grubuna mensup universite ogrencileri icin hassas bir konu. bir kere konuyu kar-zarar acisindan degerlendirmemek gerekir. zira universitenin yemek ucretlerini subvanse etmesinin ozellikle dusuk ve orta gelir grubuna dahil ogrenciler icin onemli sosyal yararlari var. universite yemek ucretlerini serbest biraksin, ama ihtiyaci olanlara burs versin gibi oneri ancak vakif universiteleri gibi ust gelir grubu ogrencilerin cogunlukta oldugu yerlerde anlamli olabilir. bu yuzden devlet universitelerinde, universitenin kaynaklari elverdigince, yemekhane hizmetlerinin desteklenmesi onemlidir. bununla birlikte yemekhane hizmetlerinin desteklenmesi illa ki yemek uretiminin universite bunyesinde yapilmasini gerektirmez. universite, yemek hizmetlerini bu konuda uzmanlasmis bir sirkete ihale ederek de yemekhaneyi subvanse edebilir. yani yemek fiyatinin bir kismini universite, bir kismini da ogrenci odeyebilir. bu ozellestirme uzman sirketin ayni kalitede bir hizmeti daha ucuza mal edecegi varsayimi altinda anlamlidir. boylelikle ozelleslestirme ile birlikte, yemek fiyatlarinda ve kalitede degisiklik olmadan subvansiyonun universiteye olan maliyeti dusurulebilir.

buraya kadar olan kisim isin teorik boyutu. uygulamada ise insan ister istemez killaniyor. ben bogazicinde ogrenciyken istanbul universitesindeki yemek fiyatlari (ve kalitesi) benim gibi yemekhaneden faydalanan ogrencilerin dikkatini cekiyordu. dikkatimizi ceken bir baska nokta da yemek hizmeti ozel firmalarca saglanan universitelerde yemek fiyatlarinin daha yuksek olmasiydi. buradan hareketle ozellestirmenin universitenin yemekhaneye uyguladigi destegi azaltma isteginin bir gostergesi olabilecegini de hesaba katmak lazim.

sonucta burada kanaatimce ogrencinin ilk dikkat etmesi gereken nokta, yemekhaneyi kimin islettiginden ziyade, yemek fiyatlarinin ve yemek kalitesinin ozellestirme sonucunda (ya da ozellestirme olmazsa) ne duzeye gelecegi, ve universitenin orta ve uzun vadede yemek hizmetlerine uyguladigi destegi kisma gibi bir politikasinin olup olmadigidir. bu yuzden ogrencilerinin kendilerini dogrudan ilgilendiren boyle bir konuda duyarli olmalari ve universite yonetiminden bu konularda aciklama istemeleri bence cok onemli.

Hiç yorum yok: