iktisadi kalkinma acisindan onemli bir kurumdur. once elestirilerden baslayalim. bu kavram neo-liberal addedilen muhafazakar iktisatcilar tarafindan insanlarin calisma isteklerini korelttigi, toplum uzerinden gecinen asalak bir kesim yarattigi, rant kollama faaliyetlerini arttirarak toplumsal ve ahlaki curumeyi arttirdigi gibi gerekcelerle elestirilmektedir. gurbetci saban filminde saban'in almanya'daki cocuk yardimindan faydalanmak icin cevirdigi uckagit yoluyla sosyal sistemi somurmesi neo-liberallerin elestiri sebeplerine bir ornek olarak gosterilebilir. aslinda almanya'ya kadar gitmeye gerek yok. devlet olanaklarinin populizm adina carcur edilip siyasi yandaslara dagitildigi ulkemizde sosyal politikalarin somurulmesine iliskin pek cok ornek mevcut.
neo-liberal elestiri icerisinde dogruluk payi barindirsa da sosyal devlet hala iktisadi kalkinma acisindan onemli bir kurumdur. oncelikle kalkinma denen sey iktisadi buyumeden ibaret bir sey degildir. iktisadi kalkinmanin onemli bir unsuru insani gelismedir. bir ulke insaninin egitimi, sagligi, yasam standardi insani gelismenin ve dolayisiyla da kalkinmanin onemli bir parcasidir. zaten bunlar ayni zamanda iktisadi buyumenin temel kaynagi olan verimlilik artisinin da gerek sartlaridir. bu yuzden insani gelismeyi saglayacak sosyal politikalarin izlenmesi iktisadi kalkinma acisindan faydalidir.
ayrica hakkaniyet kavrami toplum acisindan onemlidir; ve sosyal devlet de bunu korur. dolayisiyla sosyal politikalar yoluyla refahin adil bolusumunun saglanmasi toplumsal baris ve siyasi ve ekonomik istikrar acisindan onemlidir.
ote yandan sosyal devlet politikalarinin topluma maliyeti her zaman sanildigi kadar yuksek degildir. ornegin ulkelerin haftalik ortalama calisma saatlerine ve vergi oranlarina iliskin verileri incelerseniz, isgucune yuksek oranda vergi uygulanan isvec'te insanlarin beklenilenin cok daha uzerinde calistiklarini gorursunuz. bunun sebebi ise isvec'te calisanlara yonelik sosyal programlardan calisanlarin elde ettigi faydanin yuksek olusudur. sadece calisanlarin faydalanabildigi bu tip programlar insanlari yuksek vergilere ragmen calismaya tesvik edebilmektedir.
sozun ozu, sosyal devlet basta bahsettigim olumsuzluklarla basedilebildigi muddetce iyi bir seydir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder