1 Nisan 2007 Pazar

Kurumsal Sosyal Sorumluluk

kapitalist sistem icerisinde kar kaygisiyla isletilen sirketlerin, elde ettikleri kari toplum gozunde mesrulastirmak maksadiyla yarattiklari kavram. sirketler asli islevleriyle ilgisi olmayan egitim, saglik, sanat, spor gibi alanlarda gerceklestirdikleri ya da destek olduklari faaliyetleri sosyal sorumluluklarinin bir gostergesi olarak topluma sunarlar. boylece toplumda (ideolojilerden bagimsiz olarak) var olan ac gozlu kapitalist imajini yumusatmaya calisirlar.

aslinda kapitalizmin mantigina ters bir kavramdir. sonucta mal ve hizmet uretmek icin kurulan bir isletmenin asli islevinin disinda islerle ugrasmasi verimsizlik yaratir. ortodoks liberal bakis acisindan, bir isletmenin topluma karsi en buyuk sorumlulugu kar etmektir. zira kar, daha buyuk sermaye birikimini, daha buyuk ve verimli yatirimlari, dolayisiyla daha cok ve kaliteli isi, yani calisan kesimdeki refah artisini beraberinde getirir. bu goruse gore, buyumeyle birlikte gelen bu refah artisi kaynaktan baslayip toplumun en alt katmanlarina kadar sizar. bu yuzden, bu goruse gore, sirket toplum icin bir sey yapmak istiyorsa isini iyi yapmali ve kar etmelidir. sirket sahibi hayirseverse, bunu kendi kisisel servetinden yardim konusunda uzmanlasmis (isterse kendi kuracagi, sirketten bagimsiz) vakiflara maddi kaynak aktararak yapabilir.

sonucta ne sagcisini, ne solcusunu tatmin etmeyen, ama sirketler icin halkla iliskiler acisindan bunlara takilmayan siradan vatandasi hosnut etmek icin dikkate alinmasi gereken bir kavramdir.

1 yorum:

DüŞyOrGuNu dedi ki...

şirketlerdeki sosyal sorumluluk kar amaçlı kullanılan bir kavram günümüzde ve ülkemiz şartlarında. şirketlerdeki sosyal sorumluluğa önem veren, tüketeceği malları buna göre seçen(bütün şartlar sabitken ve eşitken, sosyal sorumluluk kavramını x malı içselleştirmişse onu seçmek gibi...) tüketicelerden oluşan bir millet uzun vadede olacakmışız gibi duruyor. böyle vatandaşlardan oluşan bir ülke yaratabilmek içinde yetişen nesle sosyal sorumluluk bilincini kavratmamız gerekiyor sanırım.