25 Mart 2007 Pazar

Çalışma Hakkı

iscilerin orgutlenmelerini kisitlayan ve sendikalarin faaliyetlerine sinirlamalar koyan sermaye yanlisi politikalara savunuculari tarafindan verilen isim. calisma hakki denince oncelikle amerika'nin goreceli olarak geri kalmis guney eyaletlerinde uygulanan ve buralara sermaye cekmeyi amaclayan yasalar akla gelir. burada dogan kavram daha sonra dunya capinda muhafazakar-sag politikalarin onemli bir unsuru haline gelmistir. calisma hakki yasalari calisanlarin orgutlenme gucunu zayiflatarak ucret ve calisma sartlarini kotulestirse de, istihdamin artmasina ve yeni is imkanlari yaratilmasina yardimci olacagi icin duzenli gelir getiren bir ise sahip olmayanlarin yararinadir. istihdamin artmasina yonelik olduklari icin de savunuculari tarafindan calisma hakki yasalari olarak anilirlar.

bu alanda amerika'da yapilan ampirik calismalar, calisma hakki yasalarini uygulayan eyaletlerin buyume oranlarinin daha yuksek, issizlik oranlarinin da daha dusuk oldugunu ortaya koymaktadir. ozellikle farkli politikalar uygulayan komsu eyaletlerin sinirlarindaki bolgelerde yapilan calismalar, sinirlarin calisma hakkini benimseyen eyaletlerin tarafinda kalan bolumlerinde uretim seviyesi ve buyume oranlarinin belirgin bicimde daha yuksek oldugunu ortaya koymaktadir.

son olarak, duzenli bir ise sahip olanlar ve olmayanlar arasindaki cikar catismasi konusunda detayli bilgi icin: (bkz: insider outsider theory)

Hiç yorum yok: