Oskar Lange'nin neoklasik ve sosyalist bir iktisatçı olduğundan bahsettik. Ama sosyalist iktisatçıların çoğu neoklasik değil. Bugünlerde radikal diye nitelenen görüşleri savunan iktisatçıların en çok rağbet ettikleri akımlardan biri katılımcı iktisat. Bunun en önemli parçası da katılımcı planlama...
katilimci planlama, sosyal ve iktisadi karar alma sureclerinde, soz konusu kararlardan etkilenecek tum sosyal paydaslarin surece katilimini ongoren planlama anlayisidir. buna gore ornegin bir sehri ilgilendiren bir cevre problemine cozum getirecek bir proje uzerinde o sehirde yasayan vatandaslar, konuyla ilgili firmalarin temsilcileri, bilimadamlari ve devlet gorevlileri bir araya gelip tartisarak uzlasmaya calisirlar. planlamaya iliskin kararlar bu katilimci demokratik surec icinde alinir.
katilimci planlama aslinda piyasa ekonomisine alternatif sistemler uretmeye calisan radikal iktisatcilarin bir urunudur. yani uretim dahil tum iktisadi ve sosyal alanlarda kararlarin kollektif olarak alindigi alternatif bir ekonomik sistemin parcasidir. dolayisiyla genis capli olarak uygulanmasi piyasa ekonomisiyle bagdasmaz. yine de gunumuzde belli alanlarda piyasa temelli cozumlerin yetersiz kaldigi durumlarda basvurulan alternatif yaklasimlardan biri olarak karsimiza cikar.
katilimci planlama konusunda turkiye'de calisma yapan bilimadamlari arasinda en onde geleni fikret adaman'dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder