Keynesyenlerden bahsetmişken, yeri geldiğinde herkes keynesçi olabiliyor. Ama sözün aslı "we are all socialists now" şeklinde...
We are all Keynesians now
1971 yilinda richard nixon'in soyledigi ve nixon yonetiminin ekonomi politikasina pragmatik yaklasimini ortaya koyan soz. bu donemde abd'de muhafazakar yonetimden beklenilenin aksine ekonomiyi canlandirmak icin butce acigi verilmesine goz yumulmus, enflasyonla mucadele ugruna ucret ve fiyat artislari uzerine getirilen sinirlandirmalar gibi mudahaleci politikalar uygulanmistir. ironiktir ki nixonin keynesci oldugu bu donem keynesci fikirler icin sonun baslangicidir. ilerleyen zamanlarda ortaya cikan stagflasyonla birlikte ikinci dunya savasi sonrasi donemde dunya ekonomisine damgasini vuran keynesci politikalar da rafa kalkti.
II
nixon'in ifadesi kadar unlu olmasa da, ayni soz 1965 yilinda time dergisi tarafindan friedman'in agzindan da alinti yapilarak aktarilmistir. ancak friedman daha sonra alintinin sozun baglami disinda yapildigini soylemis; kullanilan dil ve araclar bakimindan keynezyen olduklarini, ancak keynesin ortaya koydugu sonuclara katilmadiklarini belirtmistir.
We are all Socialists now
ingiliz liberal politikaci ve donemin maliye bakani sir william harcourt tarafindan 1894 butce gorusmeleri sirasinda soylenmis soz. liberal bir politikacinin devletci bir politikanin arkasinda durdugu bu durum, devlet yonetiminde ideolojik degil pragmatik davranmayi benimseyen anlayisin guzide orneklerinden biridir. keynesin ardindan bu soz meali degismeden yumusatilarak "we are all keynesians now" sekline donusturulmus ve bu sekliyle gunumuze kadar kullanilagelmistir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder