25 Mart 2007 Pazar

Optimum Quantity of Money

parasal iktisatin temel konularindan biri. toplumsal refahi maksimize edecek para miktarini ve bu miktarin artis oraninini ifade eder. bununla ilgili bir baska kavram da optimal enflasyon oranidir. bu alanda en bilinen ve en cok referans alinan calismalar milton friedman'a aittir. friedman 1969 tarihli calismasinda optimal enflasyon oraninin, reel faize esit oranda bir deflasyon oldugunu bulmustur (burada reel faiz sermayenin getirisidir). bu sonuc, paranin miktar teorisine gore para arzindaki buyumenin reel faizin negatifine esit olmasi gerektigini soyler. bu da nominal faizin sifir olmasi gerektigi anlamina gelir (hayir, friedman islamci falan degil. bildigim kadariyla musevi bir aileden geliyor kendisi). bu optimal para politikasi kuralina friedman rule ya da chicago rule da dendigi olmustur. parasal iktisat literaturunde bu konu ustune, farkli durumlarda farkli sonuclar ve farkli kurallar ortaya koyan calismalar yapilmistir ve yapilmaktadir.


ek: bu eksi sozluk zamanindan kalan yazilardan biri. yakin zamanda ise baska bir blogda pratikte %2 enflasyon oraninin ideal kabul edilmesinin sebepleri uzerine bir yazi yayinlandi:
http://lattakian.blogspot.com/2007/05/2lik-enflasyonun-makbul-saylmasnn.html

2 yorum:

anka01 dedi ki...

konuyla değil detayla ilgili olacak ama söylemek istiyorum. birincisi friedman için söylediğiniz "islamcı" kelimesi yerine müslüman kelimesi daha uygun olabilirdi bence, ikinci olarak da faiz yalnızca islamda değil tüm ilahi dinlerce uygun görülmemiştir. önemli olduğunu düşündüğüm ayrıntılardı bunlar belirtmek istedim, amacım hiciv değil asla..

ekşi iktisat dedi ki...

dogru, musluman ayri, islamci ayri. faiz konusunda hassasiyeti olan herkes islamci degil. oyle bir sey demek istemedim. sadece, muslumanlar arasinda da gorus ayriliklari oldugu icin musluman yazmak istememis olmaliyim.