11 Mart 2007 Pazar

Pozitif İktisat

Blaug'un ardına sığınıp Malthus, Marx ve benzerlerinin teorilerinin bilimselleğini sorgulamıştık. Peki bugünlerde iktisadı bilimsel bir çerçeveye oturtmak isteyenler ne yapıyorlar? Friedman'a atıfta bulunduk bunun için. Ama bu konuda daha sonra söyleyeceğimiz sözler olacak.


milton friedman tarafindan yazilip 1953te basilan "the methodology of positive economics" adli makale pozitif bir bilim olarak iktisadin yontemine iliskin en temel makaledir. pozitif iktisat deger yargilariyla ilgilenmez; gercegi oldugu gibi yansitir. ancak bu sonuclardan normatif cikarimlar yapmayi, bunlari politika uretirken kullanmayi engellemez. aksine pozitif bir iktisadi cikarimin degeri hayata dair sonuclar cikarmamiza yardimci oldugu oranda artar. kisaca, pozitif iktisat bir amac degil arac olmalidir.

ek: pozitif iktisat, radikal ekonomi okullari haricinde dunyada genel kabul gormus iktisat anlayisidir. radikal iktisatcilar tarafindan ise piyasa iliskilerini toplumdan soyutlarak incelemeye calistigi icin elestirilmektedir. bu goruse gore pozitif iktisat hali hazirda ideolojik bir yaklasimdir.

ek2: iste friedman'in unlu makalesi http://web.cenet.org.cn/upfile/94372.pdf

Hiç yorum yok: