25 Mart 2007 Pazar

Magnet

israil hukumetinin uyguladigi, akademi-endustri iliskilerinin gelistirilmesi konusunda ornek gosterilen bir projedir. ticari degeri ilk asamada belirsiz olan bilimsel calismalarin desteklenmesi amaciyla kurulan program, akademik kurumlarca gerceklestirilen arastirma ve gelistirme faaliyetleriyle endustrinin ihtiyaclari arasindaki senkronizasyonu saglamaya yoneliktir.

programin onemli bir ozelligi, akademik kurumlarla firmalar arasindaki iliskinin sektorel bazda olusudur. yani firmalar universitelerle teker teker iliskiye girmez; isbirligi universite ile ilgili sektordeki firmalardan olusan mumkun oldugunca genis bir konsorsiyum arasinda kurulur. boylece akademik arastirmacilar endustriyle isbirliginden faydalanirken, belli bir firmaya da baglanmadan ozgurce calismalarini surdurebilirler.

hukumet program cercevesinde yurutulen bilimsel calismalara ilk asamada mali destek de vermektedir. daha sonra ise arastirmalarin finansmani tumuyle konsorsiyuma birakilir. ayrica anti-trust yasalari, konsorsiyumdaki firmalarin patent haklari yoluyla bu destekle uretilen teknoloji uzerinde tekel hakki elde etmesinin onune gecmektedir.

Hiç yorum yok: