25 Mart 2007 Pazar

Easy Jet

Bu da ucuz uçuşlarıyla adını duyuran Easy Jet'in hikayesi...


sektore girerken uyguladigi strateji kitaplara vaka incelemesi ornegi olarak gecen sirket. 1997 yilinda avrupa birligi hava tasimaciliginda deregulasyona gider. yani ulusal ya da ozel havayolu sirketlerine uygulanan devlet destekleri kaldirilir ve sektor piyasa kosullarinda serbest rekabete acilir. hemen ardindan da yeni firmalar sektore akin ederler.

easy jet, ryanair gibi firmalar sektore girerken "lean and hungry look" , yani "siska ve ac gorun" diye tanimlanan bir strateji izlerler. siskalik maliyetleri en aza indirip rekabetci kalabilmekle ilgilidir. easy jet, ucaklarin ucus surelerini yuksek tutar, operasyon maliyetlerini azaltmak icin sadece iki tip ucak satin alir, bilet satisini internete kaydirir ve boylece sektorde rekabetci kalir.

maliyetleri dusuk tutmanin yaninda easy jet kisa zamanda buyumeyi hedefleyen bir stratejisi izler. aslinda burada easy jet ve benzeri firmalarin 80'lerde amerika'daki havayolu tasimaciliginin rekabete acilisinda yasananlardan ders aldigini soyleyebiliriz. o donemde buyuk ulusal havayolu sirketleriyle az sayida hatta rekabet etmek uzere kurulan kucuk sirketler, buyuk havayollarinin bu kucuk sirketlerin mantar gibi cogalacagindan korkup agresif bir rekabet politikasi izlemeleri sonucu batmislardi. ayni seyin avrupa'da da yasanabilecegini goren easy jet ve benzerleri, sektore cok sayida hatta hizli bir giris yapmayi tercih ederler. boylece buyuk havayolu sirketleri icin rekabetin maliyeti artar. ayrica gelecekte hizli bir sekilde buyumeyi hedefleyip ucak ureticilerine cok sayida ucak siparisi verirler.

yapilan bu hamleler sonucu easy jet bir anlamda gemileri yakar. zira buyuk oynayarak sektore hizli bir giris yapan easy jet'in sektorden zarar etmeden kacip kurtulma olasiligi kalmamistir. hal boyle olunca da avrupali buyuk havayolu sirketlerinde, rekabet etmekten baska caresi olmayan easy jet'le, kendilerinin de kaybedecegi agresif bir rekabet icine girme istegi olusmaz. neticede easy jet kar eden istikrarli bir sirket olarak sektorde yerini alir.

Hiç yorum yok: